Passie-oratorium: Ein Lämmlein geht und trägt die Schuld

Op 7-8-14-15 maart 2020


Corona update 7/04/2020: Concerten 14 en 15 maart afgelast.


Beste muziekliefhebber,

Door de perikelen rond het coronavirus hebben wij helaas de passieconcerten van zaterdag 14 en zondag 15 maart moeten annuleren. Aansluitend hebben wij gezocht naar mogelijkheden om de twee concerten te verplaatsen naar een latere datum (na de zomervakantie). Tot onze grote spijt is dat niet mogelijk gebleken, om tal van redenen, zodat wij genoodzaakt zijn om de twee uitvoeringen definitief te schrappen.

Uiteraard zijn wij bereid om uw tickets te compenseren. Dat kan op drie manieren:

1. Allereerst kunt u kiezen voor een waardebon die u kunt gebruiken voor het volgende concert van Hortus Musicalis. Zo plannen wij een concert (eveneens met solisten en barokorkest) met uitvoeringen op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 februari 2021. Op het programma staan “Verborgen parels van de Vlaamse Barok”.

2. U kunt ook opteren voor een terugbetaling van uw tickets.

3. Ten slotte kunt u het bedrag van uw ticket(s) doneren aan Hortus Musicalis. Uw financiële steun voor ons koor is bijzonder welkom, zeker nu wij aanzienlijke kosten hebben gemaakt in voorbereiding op dit concert.

U kunt ons uw keuze meedelen aan de hand van dit antwoordformulier. Graag ontvingen wij uw antwoord vòòr 19 april.

Wij hopen op uw begrip en uw steun en kijken er naar uit om u bij ons volgende concert opnieuw te mogen begroeten.

Vriendelijke groeten, namens het bestuur,

Hubert De Neve, Voorzitter
Luc Laurent, Dirigent

(Onderaan deze pagina kan je tickets bestellen voor dit concert)

Het blijft verbazen hoe tot vandaag nog steeds onbekende componisten blijven opduiken die ongelooflijk mooie muziek hebben geschreven. Gottfried August Homilius (1714-1785) was in de tweede helft van de 18°eeuw de belangrijkste kerkmusicus in Dresden (Saksen, Duitsland) waar hij meer dan 40 jaar werkzaam was als organist, componist en cantor. Johann Sebastian Bach beschouwde hem als een van zijn beste leerlingen;  hij liet zich trouwens geregeld door hem vervangen als organist bij kerkdiensten. In 1742 werd Homilius aangesteld als cantor en muziekdirecteur aan de drie hoofdkerken van die stad.

De Passionskantate van Homilius  van 1775 is een passie-oratorium: een dramatisch muziekstuk voor solisten, koor en orkest, gebaseerd op het lijdensverhaal van Christus. In tegenstelling tot andere passies wordt er geen gebruik gemaakt van de teksten van een van de vier evangeliën. Het passieverhaal is verondersteld gekend: hier gaat het om de diepe, persoonlijke betrokkenheid van de gelovige.

 

Homilius wordt thans beschouwd als een van de belangrijkste componisten van de “empfindsamer Stil”, (“de sensitieve stijl”). Deze componisten wilden “echte gevoelens met al hun bijhorende, plotse gemoedswendingen, op een natuurlijke wijze uitdrukken”. Het is een stijl die typerend is voor ’De Verlichting’: muziek zou immers niet langer gericht zijn op de verheerlijking en de glorie van God, Koning of Keizer, maar moest toegankelijk zijn voor iedere welopgevoede burger. De mens als christen-gelovige staat centraal.

En meteen is daaronder begrepen: aangenaam om te beluisteren en wars van intellectuele complexiteit.

“Ein Lämmlein geht und trägt die Schuld” zal je diep ontroeren. Geniet van deze schoonheid.

Praktische details

Wanneer?

Zaterdag 7 & 14 maart 2020 om 20 uur
Zondag 8 & 15 maart 2020 om 16 uur

Waar: Binkom, Sint-Jan-de-doperkerk

Meer info: hortus.musicalis@telenet.be

Tickets reserveren


Update 10/02/2020: Vanaf vandaag zijn de resterende rolstoel en VIP kaarten voor iedereen beschikbaar aan Rang 1 prijzen. Een unieke kans zolang de voorraad strekt. De namen van de kaarten zijn wel niet gewijzigd.

In het onderstaande formulier kan je genummerde plaatsen reserveren. LET OP dat je de juiste dag uitkiest. Op het volgende scherm kan je dan stoelen uitkiezen op een plannetje.

Er zijn twee categorieën van plaatsen. Rang 1 biedt uiteraard de beste plaatsen (volledig zicht op podium). Een deel van rang 1 is als een tribune opgebouwd (in het altaargedeelte van de kerk) zodat ook daar de zichtbaarheid op het podium uitstekend is. Er is evenwel voor gezorgd dat ook de plaatsen in Rang 2 een meer dan behoorlijk zicht op het podium geven. Soms zijn de randen van het podium echter wat verborgen (door een pilaar). Het gebruik van onze toepassing voor ticket- en plaatsreservatie maakt dat u zeker bent van de plaats die u kiest.

Er zijn ook plaatsen (Rang 1) voorbehouden voor rolstoelgebruikers. Elke rolstoelgebruiker kan twee voorbehouden plaatsen reserveren: één voor de rolstoel en één voor een begeleider.

Voor kinderen onder 12 jaar is de toegang gratis. Het volstaat via e-mail uw kortingscode aan te vragen op hortus.musicalis@telenet.be.

De prijs van een ticket bedraagt 22 EUR (Rang 1) en 18 EUR (Rang 2). Daar komt een vaste reservatiekost (1 euro per ticket) en transactiekost voor de betaling bij. Bancontact is de goedkoopste betalingsoptie (1,8%), maar Creditcard of Paypal kan ook.

Hortus Musicalis vzw investeert alle nodige middelen om de informatie, die op haar website wordt weergegeven, actueel te houden en om op die manier de informatie zo correct en volledig mogelijk te verspreiden. Hortus Musicalis vzw kan echter geen garantie bieden daaromtrent en kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de rechtstreekse of onrechtstreekse schade die is opgelopen tijdens het bekijken of gebruiken van de site, behalve in geval van zware fout van Hortus Musicalis vzw die door de gebruiker kan worden aangetoond. Hortus Musicalis vzw is niet verantwoordelijk voor de gevallen van overmacht waardoor de uitvoering van de concerten kan worden uitgesteld of verhinderd. Worden onder meer maar niet uitsluitend als gevallen van overmacht beschouwd: staking, natuurrampen, epidemieën, extreme weersomstandigheden, brand, overheidsmaatregelen, technische defecten, overstromingen. Hortus Musicalis vzw is er niet toe gehouden het bewijs te leveren van de onvoorzienbare of onvermijdbare aard van de situatie in geval van overmacht.

Indien Hortus Musicalis vzw de voorstellingen annuleert en verschuift naar nieuwe data, worden de tickets door Hortus Musicalis vzw terugbetaald ofwel omgewisseld tegen tickets voor een andere voorstelling georganiseerd door Hortus Musicalis vzw, naar keuze van de Klant.

Voorgaande concerten