Najaarsconcerten - 16 en 17 oktober 2021

MUSICA SACRA

meer info over ticketverkoop volgt


MUSICA SACRA

Wie “barok” zegt, denkt meteen aan Johann Sebastian Bach. De barok beslaat evenwel meer dan een eeuw (van 1600 tot 1750), en valt schematisch nog eens uiteen in drie periodes van 50 jaar. Het pad naar Grootmeester Bach werd daar door heel wat andere componisten geplaveid.

Op muzikaal vlak was Heinrich Schütz (1585-1672) zonder twijfel een ‘grondlegger’. Hij vond zijn inspiratie tijdens een reis naar Italië  waar deze nieuwe muziekstijl opgang maakte. Hij paste die toe op  teksten van Luther die het Duitse geloofsleven beheersten. Ook de ‘Orpheus van Zittau’, zoals Andreas Hammerschmidt (1611-1675) werd genoemd, heeft een bijzondere bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van die sacrale muziek in Duitsland. En dan was er natuurlijk nog Dietrich Buxtehude (1637-1707) die de 18-jarige Bach zodanig wist te inspireren, dat die er een winterse voettocht van 400 km voor over had om de componist, organist en muziekpedagoog nader te leren kennen. Bach verlengde zijn ‘leerstage’ in Lübeck zelfs zo lang dat zijn aanstelling in Arnstadt er door in het gedrang kwam.

Redenen genoeg om deze hoogstaande muziek  nader te leren kennen tijdens het najaarsconcert van Hortus Musicalis, helemaal gewijd aan de “Musica Sacra” uit het Duitsland van de 17de eeuw.

Corona update 7/04/2020: Concerten 14 en 15 maart 2020 afgelast.


Beste muziekliefhebber,

Door de perikelen rond het coronavirus hebben wij helaas de passieconcerten van zaterdag 14 en zondag 15 maart moeten annuleren. Aansluitend hebben wij gezocht naar mogelijkheden om de twee concerten te verplaatsen naar een latere datum (na de zomervakantie). Tot onze grote spijt is dat niet mogelijk gebleken, om tal van redenen, zodat wij genoodzaakt zijn om de twee uitvoeringen definitief te schrappen.

Uiteraard zijn wij bereid om uw tickets te compenseren. Dat kan op drie manieren:

1. Allereerst kunt u kiezen voor een waardebon die u kunt gebruiken voor het volgende concert van Hortus Musicalis. Zo plannen wij een concert (eveneens met solisten en barokorkest) met uitvoeringen op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 februari 2021. Op het programma staan “Verborgen parels van de Vlaamse Barok”.

2. U kunt ook opteren voor een terugbetaling van uw tickets.

3. Ten slotte kunt u het bedrag van uw ticket(s) doneren aan Hortus Musicalis. Uw financiële steun voor ons koor is bijzonder welkom, zeker nu wij aanzienlijke kosten hebben gemaakt in voorbereiding op dit concert.

U kunt ons uw keuze meedelen aan de hand van dit antwoordformulier. Graag ontvingen wij uw antwoord vòòr 19 april.

Wij hopen op uw begrip en uw steun en kijken er naar uit om u bij ons volgende concert opnieuw te mogen begroeten.

Vriendelijke groeten, namens het bestuur,

Hubert De Neve, Voorzitter
Luc Laurent, Dirigent

Voorgaande concerten