Hortus Musicalis werd opgericht in 1978 door Jan Vanwelkenhuysen. Van 1986 tot 2003 nam Jan Vanderwegen de muzikale leiding op zich. Onder hun bezieling en enthousiasme groeide het koor uit tot een hechte groep die heel wat muzikale hoogtepunten beleefde in binnen- en buitenland. Met het aantreden van Luc Laurent is het koor een nieuwe muzikale fase binnengetreden.

 

Kerstmis 1978: eerste optreden Hortus Musicalis

Dirigent


Reeds tijdens zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel was Luc Laurent gepassioneerd door alles wat met koorzang te maken had. Na een eerste opleiding in het Antwerps Bachkoor bij Michael Scheck kwam hij snel in aanraking met een aantal muzikanten die zich specialiseerden in het herontdekken en herinterpreteren van de Oude Muziek. Zo zong hij jaren mee in de ensembles Currende van Erik Van Nevel, Ex Tempore van Florian Heyerick en Il Fondamentovan Paul Dombrecht. Vele concerten onder leiding van andere grote namen als Sigiswald en Wieland Kuijken en Jos Van Immerseel vormden hem verder als muzikant.

Hij behaalde een grote onderscheiding als zanger aan het Conservatorium van Leuven na studies bij Frans De Swert en Beatrijs De Vos. Ondertussen had hij reeds op 22-jarige leeftijd het Vokaal Ensemble Florilegium opgericht. Oorspronkelijk een vriendengroep met een aantal studenten musicologie uit Leuven en leerlingen van het Conservatorium van Brussel, evolueerde dit koor al snel tot een vaste waarde in het Vlaams muzieklandschap.

Sinds april 2004 leidt Luc Hortus Musicalis. Ook hier blijft zijn doelstelling om een groep mensen te enthousiasmeren, hen in te wijden in de geheimen van de samenzang en te laten proeven van verschillende hoogtepunten uit het koorrepertoire.

Koorleden


Sopranen

Carine Andries – Martine Appeltans – Elisabeth Biesemans – Ann Bosmans –  Katrien Cuppens – Joke Gysel – Sigrid Hatse – Arlette Kerckhove –  Yvette Meynaerts – Lydia Ollivier – Linda Van Bogaert – Karolien Van Borm

Alten

Rina Cornelissen –  Inge Hatse – Nadine Herbrand – Isabella Houdart – Lien Keulemans – Gisela Michiels –  Jackie Nelissen – Annemiek Roelofs – Karen Schreiber – Katelijn Serlet – Hanne Thimpont – Lieve Van Campenhout – Magda Vanden Eynden – Lut Vanderaspoilden – Hilde Verbruggen – Danny Verstraeten – Magda Vanden Eynden

Tenoren

Hubert De Neve – Jan De Smedt – Guido Heyns – Dominiek Hubin – Marc Poelmans – Jo Roels – René Uyttebroeck – Jo Vanhoef

Bassen

Raf Bellers  – Johan Cauwenbergh – Hans Deckmyn – Luc Degrande – Dries De Ruytter – Peter De Wever – Koenraad Fierens – Jan Keersmaekers – Louis Schraepen – Hervé Wellens

Bestuur


Het koor wordt geleid door het volgende team:

  • Voorzitter: Hubert De Neve
  • Secretaris: Katelijn Serlet
  • Penningmeester: Joke Gysels

Overige bestuursleden:

  • Sigrid Hatse
  • Luc Degrande
  • Guido Heyns
  • Louis Schraepen
  • René Uyttebroeck

Dirigent: Luc Laurent

Repertorium


Na meer dan dertig jaar zingen, o.l.v. drie verschillende dirigenten, is het  repertorium van Hortus Musicalis dan ook zeer gevarieerd geworden. Het beslaat zowat alle grote periodes van de vocale muziek.

Een belangrijke focus lag van bij de aanvang op de oude muziek uit de Renaissance (Lassus, Arcadelt, Attaignant, Willaert, de Monte, Morales, en vele anderen).

Vooral door de programmatie van Luc Laurent is er in de voorbije jaren een belangrijke uitbreiding doorgevoerd. Zo werden stijlen geïntroduceerd en concerten geprogrammeerd met muziek uit de Vroege Barok (Heinrich Schütz, Andreas Hammerschmitt, Samuel Scheidt, Johann Rosenmüller), de Barok (Henry Purcell, Antonio Vivaldi, Georg Philipp Telemann) en de Klassieke Tijd (Wolfgang Amadeus Mozart, Michael Haydn). Ook Romantiek (Felix Mendelssohn, Robert Schumann, Gabriel Fauré, Sergei Rachmaninov) kwam aan bod, zonder componisten uit de 20ste eeuw te vergeten (Ottorino Respighi, Carl  Orff).

Hortus Musicalis houdt zijn repetities in de Sint-Pieterskerk van Pellenberg, elke donderdagavond van 20 tot 22 u. In de vakantieperiodes zijn er gewoonlijk geen repetities. Deze parochiekerk, waarvan de classicistische beuk dateert uit 1780 en de romaanse toren rond 1200 moet zijn gebouwd. staat bekend om zijn degelijke akoestiek. Hortus Musicalis luistert jaarlijks de vieringen  op van Kerstmis (kerstavond), Pasen (Paaswake) en Allerheiligen (hoogmis).

Koorweekends


De jaarlijkse programmatie van 1 of meerdere concerten maakt dat het koor geregeld een koorweekend organiseert. Gewoonlijk trekt de groep daarvoor naar de Ardennen of naar de Kust. Van vrijdagavond tot zondagnamiddag wordt stevig gerepeteerd, al vergeet de groep ook niet om de nodige ontspanning in te lassen.

Koorreizen


Hortus Musicalis treedt ook op in het buitenland. Zo heeft het koor reeds optredens gehad in  Duitsland (Keulen, 19..), Frankrijk (Normandië, 19..; Caen, 19..), Slovakije (Prievidza, 1994) Nederland (Volendam,  2000), Italië (Rome, 2001). Voor zijn laatste buitenlandse koorreis trok het koor naar Engeland, met een dubbeloptreden in Cambridge en Oxford.