Misa Flamenca - 3, 4 en 5 Mei 2019


De Misa Flamenca is om meer dan één reden uniek: twee denkwerelden ontmoeten elkaar, twee muziekculturen, twee levenshoudingen om muziek te beleven en te creëren. Een samenwerking tussen een flamencozanger en een koor is eerder zeldzaam. Hier zingt het koor  vaste delen uit de mis met tussenkomsten en in samenzang met een flamencozanger.

In de wereld van de flamenco wordt het zingen sinds generaties van vader op zoon overgeleverd. Zonder partituur, wel met vaste structuren en veel ritmische regels die nauwgezet gevolgd moeten worden, maar waarbinnen de zanger met heel veel vrijheid zijn gang mag gaan. Anderzijds is er de wereld van het koor, met samenzang en harmonie die vastgelegd zijn in een partituur, wat onvermijdelijk vraagt om gestuurd en gedirigeerd te worden.

In de Misa Flamenca omarmen beide werelden elkaar. De zanger zal wat water in de wijn moeten doen en respecteren dat het koor zich aan enkele afspraken houdt. Het koor moet dan weer wennen aan de creatieve en wisselende aanpak van de zanger en moet zich de complexe en impulsieve ritmiek eigen maken.

In de flamenco bestaan er verschillende stijlen (palos), ieder met een eigen sfeer. Elk deel van de mis heeft een andere palo als basis. Het uiten van gevoelens (van triest tot heel blij) vergt een expressie, vervuld van elegantie en  sensualiteit, waarvan de essentie niet enkel in een lied (cante), maar ook in een stijlvolle dans (baile) tot uiting komt.

Het concert wordt zonder twijfel een even boeiende als verrassende ontdekking!

Contacteer ons

Praktische details

Wanneer?

Vrijdag 3 en Zaterdag 4 mei om 20u
Zondag 5 mei om 16u

Waar?

In de Sint-Jan-de-Doperkerk in Binkom

Kaarten?

15€ (vvk) en 18€ (deur)
Telefoon: 0497 43 31 22 (na 18u)
hortus.musicalis@telenet.be

Voorgaande concerten