Requiem (Mozart) - Op 1, 2 en 8 December 2018 (UITVERKOCHT)


“Ik kom als afgezant van een zeer in aanzien staande person,” zei de onbekende bode.
“Wie heeft u gezonden?” vroeg Mozart.
“De man wenst onbekend te blijven.”
“Goed, wat verlangt u van mij?”
“Er is iemand gestorven, die hem zeer dierbaar is en altijd zal zijn. Hij wenst echter ieder jaar haar sterfdag waardig te gedenken en vraagt u daarvoor een requiem te componeren.”

Zo moet de mysterieuze ontmoeting met Mozart in 1791 verlopen zijn, zo’n vier maanden voor zijn onverwachte overlijden. Het heeft Mozart, die als componist in financiële problemen zat, gebracht tot het creëren van een meesterwerk, dat evenwel slechts gedeeltelijk van eigen hand is. De meester liet een onafgewerkt stuk achter, dat tegelijk een nobele expressie is van het universele treuren bij de dood. Maar al stak het Requiem nog in de grondverf, de rijkdom van zijn ‘opus ultimum’ leverde een onschatbare erfenis na. Hortus Musicalis brengt dit meesterwerk, in de vervollediging van Mozarts leerling Franz Xaver Süssmayer.

Het concert begint evenwel met een andere componist die perfect bij Mozart aansluit: Padre José Mauricio Nunes Garcia (1767-1830), die wel eens de “Braziliaanse Mozart” wordt genoemd. Zijn Abertura im Re en zijn Missa pastoril para a noite de Natal sluiten qua sfeer, toonzetting en gebruik van instrumenten zeer nauw aan bij zijn grote voorganger, wiens muziek hij zeer goede kende.

Naast het koor treden vier solisten op: Bepke Keersmaekers (sopraan), Frauke Elsen (alt), Koen Vereertbrugghen (tenor) en Matthew Zadow (bas). Voor de begeleiding staat een barokensemble in op historische instrumenten. De algemene leiding is in handen van Luc Laurent.

Contacteer ons

Praktische details

Wanneer?

Zaterdag 1 en 8 december 2018 om 20u (UITVERKOCHT)
Zondag 2 december 2018 om 16u (UITVERKOCHT)

Waar?

In de Sint-Jan-de-Doperkerk in Binkom

Kaarten?

20€ (vvk) en 25€ (deur)
Telefoon: 0497 43 31 22 (na 18u)
hortus.musicalis@telenet.be

Voorgaande concerten